Nyíregyházi kirándulás a szemétszedőknek

nyiregyhaza20150923A Komádi Gyermekotthon 2015. április 21-én a föld napján „Tavaszi nagytakarítás” címmel szemétszedési akciót szervezett a gyermekotthonban nevelkedő gyerekek részére. Az akcióban részt vevő gyerekek a Köztársaság utcát tisztították meg az elszórt szeméttől. A szemétszedésben aktívan segédkező gyermekek közül hat gyermek részt vehetett a Nyíregyházi Állatpark jóvoltából egy kiránduláson. A Nyíregyházi Állatparkban való látogatás egészen véletlenül 2015. szeptember 23-ára a hulladékgyűjtés világnapjára esett. A gyerekek nagyon jól érezték magukat az egész napos állatparki látogatáson. A különböző ritka és egzotikus állatokon kívül a gyermekek fókashow-n is részt vettek.

Környezetvédelmi tábor Salgóbányán

Generali Mosolyvadász Program

Generali Mosolyvadász Program

Első alkalommal szervezte meg a Komádi Gyermekotthon természet- és környezetvédelmi táborát Salgóbányán a Generali Mosolyvadász Program támogatásával.

A tábor pontos helyszíne Eresztvényen a Salgó Hotelben volt. A 18 gyermek 2 kísérővel érkezett a táborhelyre.

A hat napos program keretében megismerkedtek a Karancs -Medves Tájvédelmi Körzet élővilágával, a csodálatos természeti értékekkel, a különböző geológiai képződményekkel. Betekintést nyerhettek a környék történelmi eseményeivel. A túrák után természetvédelmi és környezetvédelmi ismereteket sajátíthattak el a kísérők jóvoltából. A megszerzett tudásról a tábor végén totó kitöltésével adtak számot a gyerekek.

Pihenésképpen délutánonként játék és sportolási lehetőség színesítette a a táborozók életét.

A túrák alatt összesen  31 km-t tettek meg hegyen-völgyön keresztül, a legnagyobb szintemelkedés 729 méter volt.

A képek a Galériában elérhetők.

Grassroots Európa Kupa Kecskemét

Grassroots Régiós Döntő képei

Grassroots Régiós Döntő képei

Nagy sikerrel zárult a Hit és Sport Alapítvány és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös rendezésében lezajlott Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó 11828629_799662606819884_2068726229064005188_nEurópa Kupa Döntő Kecskeméten.

A kecskeméti viadalon öt napon keresztül küzdött egymással 13 ország 16 gyermekotthonának csapata, amelyeket állami gondoskodásban élő fiatalok alkották. A rekkenő hőségben is nagy lelkesedéssel játszottak a jól felkészített csapatok, a mérkőzések végig színvonalas, szoros küzdelmeket hoztak.

Magyarországot hagyományosan négy csapat képviselte, és hogy nem érdemtelenül, azt bizonyítja: közülük három sikeresen jutott túl a csoportküzdelmeken, sőt a címvédőként induló Komádi csapata végül ismét dobogón végzett.

Végeredmény: 

1. helyezett: Horvátország
2. helyezett: Lengyelország
3. helyezett: Komádi
4. helyezett: Szerbia
5. helyezett: Somogyvár
6. helyezett: Románia

Különdíjasok:

Legjobb mezőnyjátékos: Marko Petrovics (Horvátország)
Legjobb kapus: Daniel Kaczynski (Lengyelország)
Gólkirályok: Piukovics Mátyás (Somogyvár), Holló József (Komádi)

Fotók a Galériában megtekinthetők.

Sétarepülés Nyíregyházán

nyiregyhaza20150705 (Másolás)A Komádi Gyermekotthon lakói 2015. június 24-én a gyermekotthon szervezésében papírrepülő hajtogató versenyen vettek részt. A zsűri három kategóriában értékelte a versenyen részt vevő repülőket és az azokat készítőket. A leghosszabb levegőben töltött idő, a leghosszabb repülési út, és a legszebb hajtogatott papírrepülőkkel lehetett a versenyt megnyerni. A győztesek közül öt gyermek részt vehetett Nyíregyházán egy sétarepülésen, ahol a valóságban is átélhették a repülés élményét. A győztesek, Rostás Tibor, Rézműves Norbert, Rostás Nikolett, Rostás Dalma és Balogh Péter Puskás János pszichológus kíséretében vettek részt a különleges sétarepülésen.

Kerékpártúra a Balatonnál

Ebben az évben isGenerali Mosolyvadász Programmét a Balatonhoz látogatott a Komádi Gyermekotthon kerékpáros szakköre azzal a céllal, hogy megtekintse a környék nevezetességeit. Ugyanakkor próbára tették kitartásukat és erőnlétüket is a gyermekek és az őket kísérő dolgozók.

Négy nap leforgása alatt 274 km-t tekertek a bicajokkal. Az időjárás nem mindig volt kegyes a csapathoz, olyan nap is volt, amikor egész nap esett az eső. A zord időjárás azonban nem tarthatta vissza a kerékpárosokat, akik végig jó kedvvel kerekeztek a Balaton Körúton.

A hat nap alatt gyönyörködhettek a Tihanyi Bencés Apátság épületében és az onnan nyíló kilátásban, a badacsonyi szőlődombok látványában. Megtapasztalták azt, amikor békés és amikor háborog a “Magyar Tenger”.

A hegyes-dombos vidék nem csak a túrázókat, de a kerékpárokat is megviselte.

Köszönettel tartozunk a Generali Mosolyvadász Programnak, amiért anyagilag támogatta a tábor létrejöttét.

Fotók a Galériában megtekinthetők.

Grassroots Régiós Döntő 2015

Az UEFA a kétezres évek elején indította el Grassroots-programját, hogy jelezze: a labdarúgás ugyanannyira az amatőröké, mint a profiké, a szabadidősport egyenlő szinten van a professzionális futballal. Az MLSZ felkarolta és támogatja az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány azon törekvését, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek és fiatalok körében is népszerűsítsék a labdarúgást. Az UEFA 2013-ban a Legjobb Grassroots Projekt címet adományozta az alapítvány részére.

A Komádi Gyermekotthon csapata hosszú évek óta eredményes szereplője volt a Grassroots tornáknak. Radics Kálmán, az Alapítvány elnöke 2012-ben vette fel a kapcsolatot intézményünkkel abból a célból, hogy regionális döntő helyszíneként is szerepelhessünk.
2015. május 9-én így már harmadik alkalommal rendezte meg az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány, valamint a Komádi Gyermekotthont közvetlenül segítő Összefogás Gyermekeinkért Alapítvány a gyermekvédelmi intézmények részére szervezett országos bajnokság regionális döntőjét. A sporteseményre hét csapat fogadta el a meghívást:
Éltes Mátyás Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon, Hajdúszoboszló
Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ
Arany János Gyermekotthon, Berettyóújfalu
Reménysugár Gyermekotthon, Debrecen
Komádi Gyermekotthon (két csapat)
Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ, Békés

A rendezvényt Hidvégi László a Komádi Gyermekotthon igazgatója és Radics Kálmán úr, a Hit és Sport Alapítvány elnöke nyitotta meg.
A nézők izgalmas mérkőzéseket láthattak. A játékosok mindent elkövettek a győzelem érdekében.

A döntő eredményei a következők:

1. helyezett: Komádi Gyermekotthon 1. csapat
2. helyezett: Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ
3. helyezett: Arany János Gyermekotthon, Berettyóújfalu

A győzelemhez hozzájárult a hetente rendszeresen tartott edzési lehetőség is, amelyet a Generali Mosolyvadász Program biztosított számunkra.

Az első helyezés megszerzésének köszönhetően  2015. augusztus elején a Komádi Gyermekotthon csapata vehet részt a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntőjén Kecskeméten. Az intézmény futballcsapata címvédőként is részt vesz az Európa Kupán, mert 2014-ben a nemzetközi mezőny 17 csapatát megelőzve első helyezést ért el. A vándorserleg birtokosa automatikus meghívást kap a rangos rendezvényre.

A győztes csapat névsora: Bujdosó Dávid, Bujdosó Benjamin, Buliska György, Holló József, Lakatos Norbert, László Alfonz, László Kristóf, Mohácsi Norbert, Szentesi Gábor, Szentesi Sándor.
Edző: Szabó Sándor nevelő

Farsang 2015

A gyermekotthonban 2015. február 27-én pénteken délután került megrendezésre a farsangi mulatság.

A rendezvény farsangi jelmezfelvonulással és jelmezversennyel kezdődött. A gyermekek és a felnőttek színvonalas és igényesen elkészített jelmezekkel készültek a rendezvényre. Nagy sikert aratottak Szilágyi Boglárka nevelő és a csoportja által bemutatott krepp papírból készült ruhaköltemények, a szerelő, a bohóc, az ősember, szaloncukor, a tigris, az óra, a rózsabokor, a csótány és a csoportos fellépők.

Amíg a zsűri visszavonult a nehéz döntés meghozatalára, addig a jelmezesek és a közönség elfogyaszthatta a finom farsangi fánkot.

Fotók a Galériában megtekinthetők.

Alapkőletétel

Megkezdődhet a „Nagy létszámú gyermekotthon kiváltása Komádiban” elnevezésű TIOP-3.4.1.B-11/1-2012-0010 azonosító számú projekt kivitelezése. Ebből az alkalomból ünnepélyes alapkő letételre került sor 2014. október 9. napján Komádiban. A beruházást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság valósítja meg. A projekt összköltsége 299 394 318 Ft. Az ünnepségen a résztvevőket köszöntette Hidvégi László, a Komádi Gyermekotthon igazgatója, továbbá ünnepi beszédet mondott Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, dr. Verdó György, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségének igazgatója és Tóth Ferenc, Komádi polgármestere.

IMG_0076 DSCF50482

A beruházás keretében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság célja a régi, korszerűtlen 136 férőhelyes Komádi Gyermekotthon kiváltása. A projekt során az alábbi beruházások és eszközbeszerzések valósulnak meg: a jogszabályi előírásoknak megfelelő 48 férőhelyes gyermekotthon és a két 12 férőhelyes lakásotthon 72 állami gondoskodásban nevelkedő gyermeknek biztosít majd korszerű, családias  elhelyezést, több mint 1200 m2-en. Az épületek minden igényt kielégítő eszközökkel lesznek felszerelve, az eszközbeszerzés összege eléri a 28 millió forintot. A kivitelezés folyamán komplex akadálymentesítés valósul meg. Ezzel Hajdú-Bihar megyében lezárul a gyermekvédelmi intézmények kiváltásának több éve megkezdett folyamata.

 

A projekttel összefüggésben a kiviteli szerződés 2014. október 7. napján aláírásra került; a napokban kezdetét veszi az építkezés, amely előreláthatólag 2015. július 31-én fejeződik be. A szükséges engedélyek megszerzése után a beruházás eredményeként a gyermekek várhatóan október hónapban birtokba vehetik az új épületeket. A projekt TIOP-3.4.1.B-11/1 számú pályázati kiírásból nyert 299 394 318 forint EU támogatás segítéségével valósul meg.

Európa Kupa győztes a Komádi Gyermekotthon futball csapata

A Hit és Sport Alapítvány és a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots Irodája közös szervezésében 14 nemzet 18 csapata 2014. augusztus 4-től kezdődően 5 napon keresztül Kecskeméten 40 mérkőzésen mérette meg tudását.
A mérkőzéseken 238 gól született.

európakupa (16)európakupa (11)európakupa (13)

 

Európa 14 nemzetének 18 csapata összesen 40 mérkőzésen mérte össze tudását Kecskeméten a Hit és Sport Alapítvány és az MLSZ által megszervezett Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa Döntőjén. Az öt napon át zajló mérkőzések eredményeképpen Szerbia és a Komádi Gyermekotthon csapata jutott a döntőbe, ahol a magyar csapat 2:1-re győzte le a szerb csapatot.

 

Végeredmény:

1. helyezett: HU – Komádi Gyermekotthon
2.helyezett: SRB-Novi Sad SOS Gyermekfalu
3.helyezett: HU – Somogyvár Gyermekotthon
4.helyezett: HU – Dunavecse Gyermekotthon

Gólkirály: BOS – Karen Dzsofo Szarajevó Gyermekotthon
Legjobb játékos HU- Holló József Komádi Gyermekotthon
Legjobb kapus SRB – Borojevic Svetozar Novi Sad Gyermekfalu

A csapat tagjai: Bujdosó Benjámin, Bujdosó Dávid, Buliska György, Holló József, Kanalas Andor, László Alfonz, László Kristóf, Mohácsi Norbert, Szentesi Sándor. A csapatot Szabó Sándor nevelő (edző) és az intézmény vezetője kísérte el.

 

Szép volt fiúk!!!

Kapcsolódó linkek:

Kecskeméti TV

Frissvideók

Galéria

Kerékpárral a Balaton körül

pihenő (2)

Generali Mosolyvadász Program

Generali Mosolyvadász Program

A Komádi Gyermekotthon kerékpáros csapata ebben az évben egy Balaton körüli kerékpáros tábor megrendezésére kapott támogatást a Generali Mosolyvadász Programtól.

Az öt napig tartó túrán tíz gyermek és három kísérő vett részt.

A szálláshely Fonyódon volt, ahonnan csillagtúrákat szervezetek. Három nap alatt 251 kilométert tettek meg bringával. Ez a nagyon szép teljesítmény bárkinek feladta volna a leckét. A fárasztó kerekezés ellenére végig a vidámság, a jó hangulat jellemezte a kis csapatot. A hosszú túrák után jó érzés volt a fáradt izmokat ellazítani a Balaton hűs vizében. A kerékpáros közlekedés mellett volt alkalmuk komppal és vonattal is utazni. Számos nevezetességet ejtettek útba.

Képek a Galériában megtekinthetők.